Båtpresentationer

Våra modeller

 

Sedan 2006 har vi sjösatt ett antal båtar i olika modeller som vi tyckt passar in i den skandinaviska traditionen.

För vi bygger roddbåtar för jakt, fiske och motion flera olika modeller för rodd vanlig  roddbåt,  "coastal rowing", en bred variant av en smal singelsculler och en för roddcamping" vi har en bra bredd för att möta olika  önskemål. Vi har även canadensare och kajakmodeller med i vårt program.

Nedan är ett urval av ofta byggda modeller, nya modeller tillkommer.

 

Resultatet är fritidsbåtar som kombinerar tidlös design med moderna metoder för att kunna sprida glädje i många år med minsta möjliga krav på underhåll.

Vi har  samarbete med Sassdesign, vilket resulterade i flera nya modeller med  design nr 151, 157, 172 och 178. Jürgen Sass har skapat serie mycket trevlig motions- och ”camping” roddbåt. Det är mycket lättrodda båtar med skön  sculler känsla. Motions och långfärdsbåtarna har rullsäten och utriggare för åror.

 

Om du har en ritning på en båt som du skulle vilja realisera så är vi öppna för det hör av dig så talar vi om det ! Vi har angett ett informations pris på båtarna för att ge en uppfattning om  vad dessa båtar kan  kosta. 

 

Våra båtmodeller och som du kan bygga själv.

Byggtid  från 100 timmar och mer vet inte var övre gränsen ligger. Som information är materialkostnad lite grovt +/- kring 1/5 av säljpriset. 

 

151:an

Nr 151, en typ av ”singel sculler” i epoxilaminerad granlist. ”151”  är stadig som en kanot, snabb och sjövärdig för sin typ. Den lämpar sig för alla typer av vatten där man kan sjösätta en båt. Båten är lättrodd och efter en säsongs regelbunden rodd (eller direkt om man är van) så kan man hålla en snittfart på ca 4,5-5 knop.

 

Säljes som byggsats eller varvsbyggd.

Fakta om 151, en Singel sculler

Byggd i ”stripp teknik” i ceder eller granlist.

Fernissat ytskikt eller målat

Löa:  5,90 m

Böa: 0,94 m

Deplacement: 140 kg

Vikt ca 45 kg med roddrigg ca  50 kg

Åror:  Asymmetriska kolfiberåror

Drop in  roddrigg och åror.

Rymmer: 1 roddplatser mycket plats för  packning.

Pris ca 110.000.-

 

 

Adirondiack Guide Boat (AGB)

En mycket speciell roddbåt i epoxilaminerat cederträ. ABG, som är mytomspunnen i ursprungslandet USA, passar utmärkt i svenska vatten. Den har en god sjövärdighet, är snabb, smidig och lättrodd.

Båten är perfekt för jakt och fiske i såväl gyttriga skärgårdar som insjöar, åar och älvar. Eftersom båten är laminerad med expoxi är den i stort sett lika tålig(are) som en plastbåt.

AGB har som tillbehör ett särskilt bärok som gör det enkelt att bära båten på axlarna .

-Tack vare båtens extremt låga vikt är den lätt att bära över stock och sten i jakten på det bästa fiskevattnet.

Fakta om Aidonack Guide Boat

Byggd i ”stripp teknik” av cederträ, ask och mahogny

Fernissat ytskikt

Löa: 4.9 m

Böa:1.05 m

Vikt ca 32 kg

Åror i lönn

Rymmer 2-3 personer, flugfiskarens drömbåt? 

Pris ca ca 135.000

 

 

Annie

Annie, utformades på 1890-talet av A. Bain & Co. Annie är smalare än originalen, snyggare och en snabb variant av St Lawrence-river skiff. Sjövärdighet och stor lastkapacitet var viktiga kriterier. Detta är en högeffektiv roddbåt som fått många utmärkelser i roddtävlingar. Annie anses vara en av de bästa St Lawrence skiffs som konstruerats, hon har en kombination av sjövärdighet och fart som få andra.

 

Skrovet byggs i listkravell av gran som epoxilamineras in och utvändigt.  Att bygga skrovet på detta sätt gör det mycket starkt och fullständigt tät.

Lätt att underhålla mycket hållbart och lätt. Det blir styvare och lättare än ett jämförbart glasfiberskrov. Vackert lackerat trädäck, tofter och relingslister så är bilden fullständig.

Fakta om Annie

Byggd i ”stripp teknik” med cederträ ek och mahogony

Fernissat ytskikt

Löa: 5.2 m

Böa: 1,0 m

Vikt ca 60 kg

Åror i furu

1  eller 2 roddplatser

Rymmer 3 personer.

Pris ca 170.000.-

 

 

 

Lawton Tender

Lawton är en liten släpjolle med sina linjer tagna direkt från John Gardners bok Building Classic Smallcrafts och modifierats för listkravell bygge. Ursprungligen konstruerad av Charles Lawton, känd för sina fina och tjusiga konstruktioner. Jollen ska kunna släpas efter en segelbåt samt kunna ta lite last och samtidigt sticka ut som ett kuttersmycke.

Fakta om  Lawton tender    Byggd i ”stripp teknik” med cederträ ek och mahogony

Fernissat ytskikt

Löa: 3.05m

Böa: 1,15 m

Vikt ca 35 kg

Åror i furu

bild från Newfound Woodworks

Pris ca 55.000.-

 

 

Liz 19

Liz 19 är en typ av ”singel sculler” i epoxilaminerat cederträ. Liz är stadig som en kanot och snabb och sjövärdig för sin typ. Den lämpar sig för alla typer av vatten där man kan sjösätta den. Båten är lättrodd och snabb och håller utan svårighet en bra snittfart på lite över 4 knop. (Vi förlänger  den ursprungliga modellen med 315 mm vilket ökat båtens  snittfart markant och bärigheten i aktern).

-Med Liz vill vi erbjuda det som gymmet inte kan - den vackratse roddmaskinen, placerad i en levande händelserik omgivning. Liz är båten för motionären som vill träna med stil.

Fakta om LIZ, en Singel sculler

Byggd i ”stripp teknik” med cederträ, furu och mahogony.

Fernissat ytskikt

Löa: 5,8 m

Böa: 0,91 m

Vikt ca 40 kg  tillkommer  ev roddrigg

Åror: Skedåror i Sitka spruce eller  asymmetriska kolfiberåror

till roddriggen

Rymmer: 1 roddplats + 1 passagerare och lätt packning.

Pris ca från 150.000.-

 

 

Outer Island kajak

Outer Island är en låg volym kajak med väst grönländska linjer. Kajaken är konstruerad för medelgoda till avancerade paddlare. Med sina 21 tums bredd  är den förhållandevis stabil jämfört med kajaker av motsvarande typ. Den är snabb och kursstabil men ändå lätt att manövrera i skvalpig/vågig sjö utefter stränder såväl som på ett öppnare vatten. Kajaken är  kursstabil utan skädda då akterstäven är skarp nedtill. Den rollar lätt och lägger sig på sidan med endast lite paddelhjälp. Paddlare som gillar att leka  med sin kajak kommer att uppskatta egenskaperna. Med sin längd över  17'  är den snabb. 

Fakta om Outer Island     

Byggd i ”stripp teknik” med cederträ ek och mahogony

Fernissat ytskikt

Löa: 5.41 m

Böa: 0,53 m

Vikt: ca  17  kg (cedervikt)

Detta är en variant av kajak och det finns en mycket stor mängd konstruktioner att välja på det är bara att surfa runt våra byggsatser täcker det flesta behoven.

Pris kajaker ca 50.000 beror på modell

 

 

Rangeley 17

Rangeley 17, en vacker lättrodd båt i epoxilaminerat cederträ. Rangeley 17 är lika lättskött och tålig som en plastbåt men den har träbåtens känsla med fernissade ytor och synliga trä. Grundkonstruktionen är mer än 150 år och en mycket populär familjebåt.

-Vi har i Rangeley 17 funnit en roddbåt som möter våra krav på design och användbarhet.  Den är vacker att se på, härlig att ro, möter sjö på ett bra sätt och den passar fantastiskt bra i våra svenska vatten.

Rangley 17 är lättdriven och kursstabil och är lämplig både för fiske och långturer.

Två rodd platser finns.

 

Fakta om Rangeley 17 fot

Byggd i ”stripp teknik” i lärk, cederträ eller gran och detaljer i mahogony.

Fernissat ytskikt

Löa: 5.25 m

Böa: 1,25 m

Vikt:  ungefär 60 kg

Åror i furu eller sitka spruce med skedblad

2 roddplatser en eller två ror

Rymmer 3 personer.

Kan förses 2 hk motor

Kapell finns som tillbehör

 Pris från från 150.000.- (gran skrov) 

 

Tender nr. 157

Nr 157 är en liten släpjolle framtagen av Jürgen Sass. Den är stabil, tar t.ex. två normalstora vuxna + last ut till en båt på svaj. En utbordare på 1 hk fungerar också bra. Den första vi byggde var ett beställningssamarbete med kunden för att prova ett nytt materials lämplighet. Materialet fungerade mycket bra och det fick en vacker färg. Båten gjordes i endast ett träslag (accoya). Det var mycket bra att betsa och själva båten är lättbyggd.

Fakta om nr ”157”           

Byggs i ”stripp teknik” med gran list lite ek och mahogony

Fernissat ytskikt

Löa: 2,7  m

Böa: 1,25 m

Vikt ungefär 35 kg

Åror i furu

Rymmer 2 personer.

Kan förses med 1 hk motor

Pris ca 35.000.-

 

Wee Lassie

Wee Lassie, ”lilla tösen” är en paddelkanot (det finns även en stabilare variant som heter Otter den kan man t.ex. jaga ifrån)

Wee Lassie är en Mac McCarthy design. Wee Lassie kan ha börjat som en av JH Rushton designs men Mac skulle sagt att den växt till att bli vad den är idag. Det är en lätt solokanot för en medelstor person. Sitsen är monterad på botten av skrovet och man använder kajak paddel. Den används för turer på skyddade vatten för fiske, fotografering och bara för att mysa och uppleva naturen nära inpå sig.Den är lättbyggd.

Fakta om Wee Lassie  finns från 3,35 – 4 m             

Byggd i ”stripp teknik” med cederträ ek och mahogony

Fernissat ytskikt

Löa: 3,35 – 4  m

Böa: upp till 0,84 m m

Vikt : ca 12 kg

Paddlas med kajakpaddel

Rymmer 1-2  person eller lagom hund (i krokodil fritt vatten)

 Pris ca 35.000.-

 

 

Whitehall

Whitehall 16,5 är en vacker roddbåt i epoxilaminerat cederträ. Whitehall är lika lättskött och tålig som en plastbåt men den har träbåtens känsla med fernissade ytor och synliga trä. Grundkonstruktionen är gammal konstruktion med sitt ursprung från hamnarna på USAs ostkust (Whitehall street ligger i New York och där det byggs stora Whitehalls där även idag men nu som ungdomsprojekt).

-I Whitehallen får man en bra  robust och sjövärdig båt för skvalpiga  vatten.  Den är vacker, härlig att ro och möter sjö på ett bra sätt. Den är lite smalare och kortare än Rangeley har en uttalad vinglas akter. Den har många efterföljare som serietillverkas i glasfiber och den har sin plats även i våra vatten. Rodd och långrodd fiske  motionsrodd lämpar sig den för.Kan förses med en rullrigg för  mer avancerad rodd.

 

Fakta om Whitehall 16,5 fot                 

Byggd i ”stripp teknik” lärk, cederträ eller gran och detaljer i mahogony.

Fernissat ytskikt

Löa: 5.05 m

Böa: 1,07 m

Vikt ungefär 60 kg

Åror i furu

2 roddplatser en eller två ror

Rymmer 3 vuxna.

Pris ca 150.000.- (granskrov)

 

172:an

Vi har gjort tre olika lösningar på cockpit i dessa båtar.

Nr 172, en typ av ”singel sculler” i plywood som epoxilaminerats. ”172”  är stadig för sin bredd, snabb och sjövärdig för sin typ. Den lämpar sig för alla typer av skärgård och skyddade vatten där man kan sjösätta en båt. Båten är lättrodd och efter en säsongs regelbunden rodd (eller direkt om man är van) så kan man hålla en snittfart på ca 4,5 -5 knop.

Säljes som byggsats eller varvsbyggd.

Fakta om 172:an, en Singel sculler

Byggd i ”stich and glue teknik” i 4 mm gabon plywood.

Fernissat ytskikt eller målat

Löa:  5,99 m

Böa: 0,94 m

Deplacement: 140 kg

Vikt ca 40 kg tillkommer roddrigg

Åror:  Asymmetriska kolfiberåror

Rymmer: 1 eller 2 roddplatser,mycket plats för packning.

Pris från ca 58.000 inkl  1 roddrigg  2 roddriggar ca 82.000.-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

178:an  En helt ny design med mått för coastal rowing enligt FISA.

Se 3D Pdf blad snett nedan.

 

Nr 178, blir en uppstickare det är en typ av ”singel sculler” i listkravell som  epoxilaminerats. Hur den blir  förutom snabb vet  vi inte än.  Den kommer kräva något av roddaren det ligger i båtens karaktär. Det är en trygg smalbåt!! se videon.  

Kommer att säljas varvsbyggd ev som byggsats.

 

Fakta om 178:an, en Coastal Rower

Byggs i strippteknik” i 5 mm cederträ .

Fernissat ytskikt eller målat

Löa:  6,00 m

Böa: 0,94 m

skrov vikt  kring 37 kg min är 35 för typen komplett med rigg

Deplacement: 140 kg

Pris ca 150.000.- 

 

Vikt minimum  vikt 35  kg (FISA regeln)  tillkommer roddrigg

Åror:  Asymmetriska kolfiberåror/efter eget val.