FAQ och SDS

Vanliga frågor?

Vanliga frågor och svar

Är båtarna lätta att ro?Hur fort kan man ro?

Båtarna är lätta att ro. Flera av dem kan förses med rullsäten och blir då ett utmärkt

träningsredskap som kan komma upp i 5+ knop.

Är båtarna stabila?

Rätt så stabila! Rangeley är stabil även för nybörjare. Kajakerna kräver lite mer erfarenhet men är ändå ganska stabila.

Bygger du bara roddbåtar?

Nej, jag  bygger och renoverar "vanliga" båtar, kajaker, kanoter inga hinder förekommer , båtinredningar mm.

Är det svårt att bygga själv?

Normalhändighet kommer man långt med! Träarbetet är mindre dramatiskt än epoxiarbetet för där kan man inte göra om hur som helst.

Hur lång tid tar det att bygga en båt?

Eftersom de flesta  jobbar heltid och båtbyggeriet ofta är ett helg- och kvällsprojekt tar det längre tid att bygga en båt. Stripbyggd kajak tar ungefär 1,5-2 månader att bygga, en roddbåt som Liz eller Rangeley tar tre månader. Tiden innebär att man arbetar helger och många kvällar. Sammanlagt ungefär 150 -250 timmar.

Är båtarna CE-märkta?

Ja. Roddbåtar omfattas av EU direktiv vilket innebär att om man bygger en roddbåt kommersiellt, eller om den kommer att avyttras inom 5 år, så måste båten CE-märkas. Kajaker, kanoter och träningsroddbåtar omfattas inte av detta direktiv och behöver därför inte CE-märkas. Vi anpassar våra byggen för EU och lämnar rekommendationer till självbyggare så att du vet vad som gäller för europeiska förhållanden.

Vad kostar det att köpa en färdig båt?

Roddbåtarna ligger runt ca 100.000.-, sedan beroende på tillägg så kostar det mer. Tillbehör är då t.ex. sjösättningsvagn, kapell olika roddsystem m.m. Kajakerna är inte lika dyra.Det enklaste är att höra av dig för att få en mer exakt kostnad.

Kan jag fråga om råd under bygget?

Javisst, det ingår i paketet ring eller skriv epost/sms.