Våra båtmodeller

Nedan syns de båtmodeller vi för tillfället har och säljer, av vilka vi tillverkat alla utom två.

 

151:an

Nr 151, en typ av ”singel sculler” i epoxilaminerad granlist. ”151”  är stadig som en kanot, snabb och sjövärdig för sin typ. Den lämpar sig för alla typer av vatten där man kan sjösätta en båt. Båten är lättrodd och efter en säsongs regelbunden rodd (eller direkt om man är van) så kan man hålla en snittfart på ca 5 knop. Kroppen måste ibland byggas om lite.

Säljes som byggsats eller varvsbyggd.151

Fakta om 151, en Singel sculler
Byggd i ”stripp teknik” i ceder eller granlist.
Fernissat ytskikt eller målat
Löa:  5,90 m
Böa: 0,94 m
Deplacement: 140 kg
Vikt ca 45 kg med roddrigg ca  50 kg 

Åror:  Asymmetriska kolfiberåror
Piantedosi roddvinge
Rymmer: 1 roddplatser mycket plats för  packning.

 

151 i vatten 151 i vågor

Klicka för större bild!

 

AGB

Adirondiack Guide Boat (AGB)

En mycket speciell roddbåt i epoxilaminerat cederträ. ABG, som är mytomspunnen i ursprungslandet USA, passar utmärkt i svenska vatten. Den har en god sjövärdighet, är snabb, smidig och lättrodd.

Båten är perfekt för jakt och fiske i såväl gyttriga skärgårdar som insjöar, åar och älvar. Eftersom båten är laminerad med expoxi är den i stort sett lika tålig som en plastbåt.

AGB har som tillbehör ett särskilt bärok som gör det enkelt att bära båten på axlarna .
-Tack vare båtens extremt låga vikt är den lätt att bära över stock och sten i jakten på det bästa fiskevattnet.

Fakta om Aidonack Guide Boat
Byggd i ”stripp teknik” av cederträ, ask och mahogny
Fernissat ytskikt
Löa: 4.9 m
Böa:1.05 m
Vikt: ca 31 kg
Åror i lönn
Rymmer 2-3 personer beroende på jakt- eller fisklycka

Klicka för större bild!

 

Annie

Annie, utformades på 1890-talet av A. Bain & Co. Annie är smalare än originalen, snyggare och en snabbare variant av St Lawrence-river skiff. Sjövärdighet och stor lastkapacitet var viktiga kriterier. Detta är en högeffektiv roddmaskin som fått många utmärkelser i roddtävlingar.
Annie anses vara en av de bästa St Lawrence skiffs som konstruerats, hon har en kombination av sjövärdighet och fart som få andra.

Skrovet byggs i listkravell av cederträ som epoxilamineras in och utvändigt.  Att bygga skrovet på detta sätt gör det mycket starkt och fullständigt tät.
Lätt att underhålla mycket hållbart och lätt. Det blir styvare och lättare än ett jämförbart glasfiberskrov. Vackert lackerat trädäck, tofter och relingslister så är bilden fullständig.

Fakta om Annie
Byggd i ”stripp teknik” med cederträ ek och mahogony
Fernissat ytskikt
Löa: 5.2 m
Böa: 1,0 m
Vikt: ca 55 kg
Åror i furu
1 roddplatser en eller två ror
Rymmer 3 personer.

 

Lawton Tender

Lawton är en liten släpjolle med sina linjer tagna direkt från John Gardners bok Building Classic Smallcrafts och modifierats för listkravell bygge. Ursprungligen konstruerad av Charles Lawton, känd för sina fina och tjusiga konstruktioner. Jollen ska kunna släpas efter en segelbåt samt kunna ta lite last och samtidigt sticka ut som ett kuttersmycke. 

Fakta om  Lawton tender    Byggd i ”stripp teknik” med cederträ ek och mahogony
Fernissat ytskikt
Löa: 3.05m
Böa: 1,15 m
Vikt: ca 35 kg
Åror i furu

bild från Newfound Woodworks

 

Liz 19

Liz 19 är en typ av ”singel sculler” i epoxilaminerat cederträ. Liz är stadig som en kanot och snabb och sjövärdig för sin typ. Den lämpar sig för alla typer av vatten där man kan sjösätta den. Båten är lättrodd och snabb och håller utan svårighet en bra snittfart på lite över 4 knop.

-Med Liz vill vi erbjuda det som gymmet inte kan - en vacker roddmaskinen, placerad i en levande händelserik omgivning. Liz är båten för motionären som vill träna nästan alla muskler i samma tag liz 19

Fakta om LIZ, en Singel sculler
Byggd i ”stripp teknik” med cederträ ek och mahogony
Fernissat ytskikt
Löa: 5,8 m
Böa: 0,91 m
Vikt ca 40 kg
Åror: Braca Sport asymmetriska kolfiberåror
Piantedosi roddvinge

Rymmer: 1 roddplats + ev 1passagerare och packning

 

 

 

Klicka för större bild!

 

Outer Island kajak

Outer Island är en låg volym kajak med väst grönländska linjer. Kajaken är konstruerad för medelgoda till avancerade paddlare. Med sina 21 tums bredd  är den förhållandevis stabil jämfört med kajaker av motsvarande typ. Den är snabb och kursstabil men ändå lätt att manövrera i skvalpig/vågig sjö utefter stränder såväl som på ett öppnare vatten. Kajaken är förlåtande pågrund av dess slutstyvhet och lilla volym. Den rullar lätt och lägger sig på sidan med endast lite paddelhjälp. Paddlare som kan rolla hanterar det utan större bekymmer. Givna konstruktionkrav har man lyckats införliva i skrovet. Paddlare som gillar att leka  med sin kajak kommer att uppskatta egenskaperna.outer island kajak

Kajaken behåller sin låga linje även med en stor paddlare på 190 cm i men om fötterna är större än storlek 47 behöver man höja däcklinjen eller vrida fötterna. Det är 17 cm höjd bakom sätet det möjliggör att bara sig luta tillbaka vid en rollning. Med en längd över  17'10 + " ökar hastigheten och dess långa låga linjer förstärks. Ytterligare förlängning behövs bara för att lasta in en massa vikt eller minska bredden utan att kajaken ska sjunka för djupt. Du kan göra längre turer med Outer Island precis som Grönlands eskimåer gör/gjorde.

Fakta om Outer Island    
Byggd i ”stripp teknik” med cederträ ek och mahogony
Fernissat ytskikt
Löa: 5.41 m
Böa: 0,53 m
Vikt: ca  17  kg (cedervikt)

Klicka för större bild!

 

Rangeley 17

Rangeley 17, en vacker lättrodd båt i epoxilaminerat cederträ. Rangeley 17 är lika lättskött och tålig som en plastbåt men den har träbåtens känsla med fernissade ytor och synliga trä. Grundkonstruktionen är mer än 150 år och en mycket populär familjebåt.

-Vi har i Rangeley 17 funnit en roddbåt som möter våra krav på design och användbarhet.  Den är vacker att se på, härlig att ro, möter sjö på ett bra sätt och den passar fantastiskt bra i våra svenska vatten. Rangeley

Rangley 17 är lättdriven och kursstabil och är lämplig både för fiske och långturer.

Fakta om Rangeley 17 fot
Byggd i ”stripp teknik” med cederträ ek och mahogony
Fernissat ytskikt
Löa: 5.25 m
Böa: 1,25 m
Vikt: ca 55 kg
Åror i furu eller sitka spruce med skedblad
2 roddplatser en eller två ror

Rymmer 3 personer.
Kan förses 2 hk motor
Kapell finns som tillbehör

 

 

Klicka för större bild!

 

Tender nr. 157Tender nr.157

Nr 157 är en liten släpjolle framtagen av Jürgen Sass. Den är stabil, tar t.ex. två normalstora vuxna + last ut till sin båt på svaj. En utbordare på 1 hk fungerar också bra. Den första vi byggt var ett beställningssamarbete med kunden för att prova ett nytt materials lämplighet. Materialet fungerade mycket bra och det fick en vacker färg. Båten gjordes i endast ett träslag (accoya). Det var mycket bra att betsa och sjhälva båten är lättbyggd. 

Fakta om nr ”157”          
Bygga i ”stripp teknik” med cederträ ek och mahogony
Fernissat ytskikt
Löa: 2,7  m
Böa: 1,25 m
Vikt: ca 35  kg
Åror i furu

Rymmer 2 personer.
Kan förses med 1 hk motor

Klicka för större bild!

 

Wee Lassie

Wee Lassie, ”lilla tösen” är en paddelkanot (det finns även en stabilare variant som heter Otter den kan man t.ex. jaga ifrån)
Wee Lassie är en Mac McCarthy design. Wee Lassie kan ha börjat som en av JH Rushton designs men Mac skulle sagt att den växt till att bli vad den är idag. Det är en lätt solokanot för en medelstor person. Sitsen är monterad på botten av skrovet och man Wee lassieanvänder kajak paddel. Den används för turer på skyddade vatten för fiske, fotografering och bara för att mysa och uppleva naturen nära inpå sig.Den är lättbyggd.

Fakta om Wee Lassie  finns från 3,35 – 4 m             
Byggd i ”stripp teknik” med cederträ ek och mahogony
Fernissat ytskikt
Löa: 3,35 – 4  m
Böa: upp till 0,84 m m
Vikt: ca 12 kg
Paddlas med kajakpaddel
Rymmer 1-2  person eller lagom hund (i krokodil fritt vatten)

 

 

Klicka för större bild!

 

Whitehall

Whitehall 16,5 är en vacker roddbåt i epoxilaminerat cederträ. Whitehall är lika lättskött och tålig som en plastbåt men den har träbåtens känsla med fernissade ytor och synliga trä. Grundkonstruktionen är gammal konstruktion med sitt ursprung från hamnarna på USAs ostkust (Whitehall street ligger i New York och där det byggs stora Whitehalls där även idag men nu som ungdomsprojekt).Whitehall

-I Whitehallen får man en bra  robust och sjövärdig båt för skvalpiga  vatten.  Den är vacker a, härlig att ro och möter sjö på ett bra sätt. Den är lite smalare och kortare än Rangeley den har en uttalad vinglas akter. Den har många efterföljare som serietillverkas i glasfiber och den  har sin plats även i våra vatten. Motions rodd och långrodd förutom fiske lämpar sig den för.
Med två roddare så går det undan med denna båten.

Fakta om Whitehall 16,5 fot                 
Byggd i ”stripp teknik” med cederträ, ek och mahogony
Fernissat ytskikt
Löa: 5.05 m
Böa: 1,07 m
Vikt: ca 55 kg
Åror i furu
2 roddplatser en eller två ror
Rymmer 3 vuxna.

Klicka för större bild!