PUMPINSTRUKTIONER & lite andra bra tips som förenklar för dig.

Finns på engelska här.

 

Pumpanvisningar
Röd pump=härdare.
Blå pump=epoxy bas.

DOSERING - MYCKET VIKTIGT
Att dosera bas och härdare, tryck ett fullt slag på varje pump. Låt pumpen återgå helt till toppen/utgångsläget för ett pumptag. Pumpa ett slag i hela sin slaglängd, 1slag härdare för varje 1 slag av harts för att leverera korrekt blandnings förhållande med mixen 2:1.

MONTERING
Sätt förlängningsröret i botten av pumpen. Mät längden på behållare och kapa till rätt längd. Klipp av med en liten vinkel så att det inte blir tät mot botten och så att sugytan blir lite större. Skruva varje pump i rätt behållare bas eller härdare. Matcha färgmarkeringen på pumpen med behållaren (Blå =bas, Röd = härdare). Pumparna är kalibrerade för att ge dig rätt volym - ett fullt slag av epoxy och ett fullt slag av härdare ger dig rätt blandningsförhållande. Spara originallocket, det behövs om du skall lagra epoxyn resp. härdare en lång tid efter användning.

Avluftning när pumparna är nya eller inte använts på en tid.
Tryck ner och släpp varje pump och pumpa flera gånger tills du får en jämn  ström av vätska utan luftbubblor. Samla upp den epoxy resp härdare som kommer upp vid avluftningarna. De avluftade mängderna är inte säkra att använda  om man inte samlat upp det i rena behållare som man kan dosera med. Ta inte bort pumpen från behållaren i onödan. Gör man det måste avluftningsproceduren göras om. Den avluftade vätskan kan återföras till behållaren, men försiktigt så att pumpens sugände inte kommer upp i luften, för då måste du börja om igen. Vi rekommenderar att du inte använder avluftnings mängden direkt utan häller  tillbaka den om du inte kan få rätt blandningsförhållande.  Efter ett längre upphåll i epoxyarbetet  kan pumparna behövas avluftas på nytt. Kontrollera pump munstyckena så att dom är rena. Pumparna  håller länge.

KONTROLL AV PUMPVOLYMER
MAS har placerat en klämma på en del härdar pumpar som kortar pumpslaget. Den klämman är noga kontrollerad  så att pumpen ger rätt volym. Till vissa behållare är det inbyggt i pumpen. Vi rekommenderar dig att kontrollera förhållandet innan du använder pumparna första gången. Pumpa dubbelt så många härdare slag som harts/epoxybas pumpslag i separata och identiska containrar. Behållarna ska vara smal och tillräckligt tydlig för att möjliggöra jämförelser. Mängden vätska i varje behållare ska då vara lika.
Varje gång du får en ofullständig eller ovanligt snabb eller alltför långsam härdning kontrollera pumparnas dosering. Om pumpen inte har använts regelbundet, eller har lagrats ett tag, kontrollera förhållandet innan den används.

RENGÖRING av pumparna
Pumparna kan sitta kvar i behållare för korta perioder (under ett helt bygge såvida det inte tar ½ till 1 år), men om du lagrar för tre eller flera månader, bör de tas ut och rengöras. Lyft pumpen ur behållaren och låt så mycket som möjligt av vätskan rinner tillbaka in i behållaren. Du kan sätta pumparna  i varsin ren behållare och pumpa med huvudet bakåt i rätt ner  behållaren. Detta  hjälper till att tömma pumpen.. Allt som rinner från botten kan också återvinnas . När så mycket material har kommit ut som är  möjligt, rengör med svag ättikslösning 5-7 % eller Bio Solv . Om harts har delvis stelnat i ett semi-geléartad tillstånd använd BioSolv eller ättiklösningen. Varmt vatten och ättiklösningen är mest effektit för rengöring av härdaren pump. Skölj pumparna ordentligt och låt torka helt innan du använder dem igen.

LAGRING
Pumparna kan sitta kvar under kort lagring (några månader); Vid längre ta ur och tvätta pumparna. Lagra hartser och härdare i en torr plats i rumstemperatur. Låt inte stå på cementgolv. Förhindra behållarna  att tippa - pumpar kan att läcka om de inte förvaras i upprätt läge. Täck munstycket med Plastfolie för att förhindra luft / smuts gå in munstycket.

Arbete i kallt väder
Kalla temperaturer ökar viskositeten på harts och härdare och det kräver mer kraft att pumpa tjockare material, pumpen kan kavitera (suga luft).  Vissa av pumparna har ett  kalibrerat klipp inne i pumpen som kan rubbas om övervåld används vid tappning. Överdriven kraft kan också orsaka att pumpen går sönder. Dosering av bas och härdare över + 20 C rekommenderas för bästa pumpfunktion och dosering. I svalare temperaturer rekommenderas en uppvärmningen av behållaren till kanske +30 grader C, att pumpa och även arbetet med t.ex laminering går bättre då mattan väter igenom snabbare.

Vid laminering generellt så underlättare det vid genomvätningen av duken om den är varm  + 25-30 grader C. Resultatet blir mycket bättre  med en tunnflytande epoxi och man kan få ett tunnare skikt( det sparar vikt).

OBSERVERA
MER HÄRDARE gör inte att  epoxin SÄTTER sig snabbare. Blandningsförhållandet får/kan inte ändras för epoxin, man kullkastar blandningsförhållandet och det kommer inte härda ordenligt.
Om du justerar blandningsförhållande eller mixtrar med kalibreringen av pumparna, på något sätt, kan vi inte garantera resultatet och kan då inte ansvara för att ersätta förlorade volymer.

Har  epoxin utsatts för en kall transport ställ den varmt 20-30 grader eller ett vattenbad om det är bråttom med att komma igång. Den skall vara rumstempererad och du skall kunna skaka på vätskan. Är det för svalt får pumparna svårt att suga till sig.  18-20 grader är  ett bra utgångsläge inte svalare gärna varmare i lokalen för att sedan sänka temperaturen några grader när det är färdigt ev luftbubblor krymper då.

Doseringen 2:1 kan naturligtvis göras utan pumpar.

RÖR OM ORDENLIGT så att allt i din behållare blandas samman. 1-2 minuter det beror på din mängd.  

Ta det lugnt blanda inte för stora mängder 15 pumptag av varder i en bra  plastbehållare engångsmugg.

Du har ca 20-25 minuter  på dig med långsam härdare. När det väl är utlagt har du ytterligare tid om det behövs processen bromsas då.

Man kan även använda ett målartråg när man arbetar med fyllnadslagren (men man blandar inte i tråget).

Glöm inte skyddsutrustningen epoxy och hud hör inte ihop jag använder även andningsskydd särskilt för de stora arbetena. Se säkerhetsdatabladen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FAQ Länkar Videor